Masa klasycznych instrumentów, których połowy nazw nie znam, w połączeniu z gitarą, dobrym bębnem, darciem paszczy oraz delikatnymi bądź mniej delikatnymi wokalami kobiet w stylu celtic Zespół sotsunkowo młody, nowy album wkrótce (albo już ?)
W każdym bądź razie debiut w postaci "Spirit" mnie zmasakrował lawiną dźwięków, które o dziwo się nie zlewają a tworzą spójną całość i pozwalają poczuć wiatr przemykający po bordzie wikinga Skład w postaci osób ośmiu i na dodatek nikt się nie nudzi...magia a nie muzyka polecam a tu troszku muzyki...na dzieńdobry polecam "Your Gaulish War"
http://www.myspace.com/eluveitieofficial
jest już oczywiście nowa płyta, która wchodzi bardzo przyjemnie, ot taki folk-metalcore, polecam na poprawę nastroju
Drakkainen
Napisane:
12 maja 2008, 23:41
Dołączył(a): 8 maja 2008, 18:32 Posty: 29 Lokalizacja: Kazachstan
Rzeczywiście muzyka bardzo miła dla ucha, szczególnie kawałek Of Fire, Wind & Wisdom a także Inis Mona. Ogolnie z folk/viking słuchałem dotychczas tylko Bathorego i myśle, że Eluveitie do niego jak najbardziej dołączy.
Darviel
Napisane:
15 cze 2008, 18:22
Eluveitie poznałem ok. pół roku temu i muszę przyznać,że są rewelacyjni ;] Szczególnie ich najnowsza płyta (Slania) mnie urzekła przez różnorodność instrumentów.Dudy,różnego rodzaju flety i tin/low whistle,lira korbowa,skrzypce..Imponujące ;] A do tego groul,choć z umiarem Wielki plus. Jeśli miałbym polecić jakieś utwory - trudno wybrać,bo wszystkie są dobre,ale np. :Slania's Song,Samon,Inis Mona,Uis Elveti,Giamonios.. Po prostu mógłbym wymienić wszystkie ich piosenki
Kiedyś nie ogarniałem tej kapeli, a nawet wydawała mi się śmieszna. Natomiast teraz bardzo podoba mi się to ich radosne podejście do mieszania folku z mdm. I bardzo dobrze się stało, że na ostatnim albumie stanowisko głównodowodzącego przy mikrofonie zajął Christian, bo drugiego "Evocation" bym nie zniósł.
Bardzo sympatyczne plumkanie, choć mam wrażenie, że cały urok tej muzyki tkwi w ciekawym instrumentarium i języku tekstów. Obdarty z tego wszystkiego, muzycznie byłby bardzo poniżej średniej.
Niemniej jednak - to bardzo sympatyczne granie.
_________________ "I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!"
Est
Napisane:
31 sie 2010, 12:10
No i bardzo przebojowe, przecież zarówno na tym nowym albumie, jak i na "Slania" nie brakuje prawdziwych hiciorów, które wpadają w ucho już przy pierwszym obrocie.