Nie sposób o Nich nie wspomnieć z mojej strony. Raczej mało u nas znana kapela, pochodząca z Finlandii. Kolejny dowód na szeroko pojęty, metalowy geniusz muzyczny Skandynawii.
Sądząc już po zdjęciu przedstawiającym członków Ensiferum, można wywnioskować grany przez Nich gatunek. Otóż cała Ich twórczość to epicki, melodyjny, ale drapieżny i szybki folk metal.
Jak dla mnie - geniusz. Muzyka, która nie męczy, której słuchać można non-stop. Nie męczy, tak jak np. długotrwałe słuchanie chociażby Nile'a. ÂŁatwa, przyjemna, z niesamowicie chwytliwymi i wciskającymi się w ucho (i nie chcącymi wyjść) melodiami. Twórczość przypomina dokonania Wintersun, jednak to nieco tak, jak gdyby porównywać, czy lepszy jest kurczak czy bita śmietana.
Absolutnie polecam, podobnie jak DVD "10th Anniversary Live". Potężny, żywiołowy show. Pozycja obowiązkowa. Dajcie chociażby szansę kilku utworom.
Kaszub zgodze się ze wszystkim co powiedziałeś więc nie będe dużo pisał. Genialny zespół, dobra muzyka, dobry głos, a wygląd...no cóż jak większość tych zespołów która płyta bardziej Ci sie podoba? Pierwsza czy druga? Mi chyba Iron dzięki utworowi Slayer of light..i Sword chant. A z płyty pierwszej to oczywiście Hero In A Dream i Battle song...
Cóż, ja stawiam na "Ensiferum", czyli pierwszy album. Co prawda tragiczne intro (a niekiedy się fajnie słucha wstępów, vide Cradle of Filth), ale potem to już hoho! "Vainamoinen Part II (Little Dreamer)" rozpiernicza wiadomym riffem. Token of Time - całokształt i, och, ach, REFREN!. Ogólnie 2 najlepsze utwory moim zdaniem to "Abandoned" i "Treacherous gods", ostatni zwłaszcza za końcówkę (śpiew basisty i drugiego gitarzysty).
"Iron"? Cóż, nieco gorsze, ale chociażby tytułowa czy w/w "Slayer of Light" udowadniają, że to stare, dobre (choć nie aż tak) Ensiferum.
Kto lubi Ensiferum a nie widział DVD "10th Anniversary" ten dupa. Naprawić błąd, raz dwa!
Słyszał ktoś już "One More Magic Potion"? Tytułowy utwór - powrót klasy z pierwszej płyty. Szok. Niezwykle przyjemny. Myślałem, że po "Dragonheads" nie wydadzą już nic powodującego ciarki. Drugi utwór to cover Uriah Heep "Lady in Black" - gorsze, ale dobre.
"Victory Songs" zapowiada się DOSKONALE!
Pentagram Burns
Napisane:
7 lut 2007, 23:23
W kwietniu premiera nowrgo albumu Ensiferum - Victory Songs
produkcja - Spinefarm Records
Traklista:
Ad Victoriam
Blood Is the Price of Glory
Deathbringer from the Sky
Ahti
One More Magic Potion
Wanderer
Raised by the Sword
The New Dawn
Victory Song
dołączył bym okładke, ale wciąz zapominam jak to sie robi
_________________ "...Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie"
Maha Kali
Napisane:
7 lut 2007, 23:34
Kaszub napisał(a):
Raczej mało u nas znana kapela
Nie powiedziałabym Słyszałam o niej pierwszy raz jakieś 3 lata temu i od czasu do czasu mi się o uszy obija A w takich klimatach nigdy nie siedziałam.
Jak wcześniej, nie moje klimaty, więc na temat muzyki się wypowiadać nie będę
metalka
Napisane:
18 sie 2007, 21:37
normalnie ich uwieeelbiam Najbardziej Little Dreamer, One more magic potion,ahti, LAI LAI HEI!! (ogólnie to wszystkie piosenki)
Właśnie przesłuchuję próbki.
Zapowiada się fajnie.
_________________ Satan!
---
W życiu piękne są tylko chwile, dlatego czasem warto żyć.
Aurinko
Napisane:
19 sie 2007, 16:55
Dołączył(a): 29 wrz 2006, 19:54 Posty: 564 Lokalizacja: wsi spokojna...
Bardzo lubię ten zespół (hm, nowa płyta wyszła w kwietniu, tak? a ja jej jeszcze nie słyszałam, nosz... ), poznałam stosunkowo niedawno, bo w sumie te klimaty rozpracowuję od niezbyt długiego czasu jak jeszcze tej najnowszej płyty posłucham, to się szerzej wypowiem.
_________________ wszechobecny chaos, niedbałość o całość, jak i o szczegół.
Ensiferum należy do moich ulubionych zespołów ze Skandynawii. Co do płyt to najbardziej lubię Iron i Dragondheads, ale bardziej lubię tą pierwszą- szczególnie dzięki utworowi LAI LAI HEI- po prostu genialnie się tego słucha xD
dla mnie Ensiferum to świetne spojrzenie na Viking metal. był to pierwszy zespół z tego gatunku jaki słyszałem i do tej pory najlepszy. kiedyś urzekła mnie ich muzyka, był to zespół dla mnie wprost genialny, dziś troche mi przeszło, ale nadal wracam do słuchania Ensiferum. ulubione kawałki - mało jest ich piosenek, których bym nie lubił. podoba mi sie w tym zespole podniosły czesto smutny nastrój i czeste zmiany tempa.