Ale tak zważywszy na zaranie BM, to Bathory, Hellhammer/Celtic Frost, i Venom "subkulturowo"
Feasting Farmer
Napisane:
13 sie 2007, 14:50
Dołączył(a): 11 sie 2007, 16:10 Posty: 5 Lokalizacja: Rzepin Metal City
Pierwsza fala, zdecydowanie Bathory, Celtic Frost, Candlemass i Venom oczywiście.
Później Mayhem, Burzum, immortal, darkthrone i raczej Emperor(w mniejszym stopniu). Bez tych kapel black nie był by taki jaki jest. Jeśli chodzi o polską scenę, to zdecydowanie Behemoth, Besatt, Graveland, Christ agony, później Arkona i inne paganistyczne bandy.
_________________ Im feasting in your body.
Pentagram Burns
Napisane:
23 lis 2007, 16:09
Feasting Farmer napisał(a):
Pierwsza fala, zdecydowanie Bathory, Celtic Frost, Candlemass i Venom oczywiście. Później Mayhem, Burzum, immortal, darkthrone i raczej Emperor(w mniejszym stopniu). Bez tych kapel black nie był by taki jaki jest. Jeśli chodzi o polską scenę, to zdecydowanie Behemoth, Besatt, Graveland, Christ agony, później Arkona i inne paganistyczne bandy.
Candlemass ???
Z Emperor , to już zupełna przesada!
Poza tym prosze sie nie wypowiadać, komu należy sie tron!!!
Już wpomonałem... Bathory, to bezsprzeczny fakt! Większość młodych ludzi słuchajacych Quorthona musi sie z tym zgodzić. Dlaczego? Ano dlatego, że w latach 84- 91 nie słyszeli kapeli z powodów mniej lub bardziej oczywistych Ja pamiętam rysy muzyczne tamtych lat i ich kontekst. Pamiętam też starszych kolegów, których podzieliła ta muzyka, tak muzyka Bathory.
_________________ "...Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie"
Pierwsza fala, zdecydowanie Bathory, Celtic Frost, Candlemass i Venom oczywiście. Później Mayhem, Burzum, immortal, darkthrone i raczej Emperor(w mniejszym stopniu). Bez tych kapel black nie był by taki jaki jest. Jeśli chodzi o polską scenę, to zdecydowanie Behemoth, Besatt, Graveland, Christ agony, później Arkona i inne paganistyczne bandy.
Candlemass ??? Z Emperor , to już zupełna przesada! Poza tym prosze sie nie wypowiadać, komu należy sie tron!!! Już wpomonałem... Bathory, to bezsprzeczny fakt! Większość młodych ludzi słuchajacych Quorthona musi sie z tym zgodzić. Dlaczego? Ano dlatego, że w latach 84- 91 nie słyszeli kapeli z powodów mniej lub bardziej oczywistych Ja pamiętam rysy muzyczne tamtych lat i ich kontekst. Pamiętam też starszych kolegów, których podzieliła ta muzyka, tak muzyka Bathory.
Ja z jednej strony bym sie zgodzil, a z drugiej nie. Bardzo lubie muzyke wczesnego bathory, i wiekszosc kawalkow milion razy leciala juz ta muzyka na mojej wierzy... ale pomijajac ten fakt, to jednak Quorthon jak nagrywal pierwsze numery bathory, byl poprostu zbuntowanym nastolatkiem, jesli chodzi o "zaangarzowanie" i oddanie ideologi black metalowej, to bathory w tym przypadku jest poprostu najzwyklejszym dowcipem i zartem. Zreszta w kilku pozniej juz udzielonych wywiadow sam autor przyznal sie do mlodzierzowego buntu. Do samej sprawy black metalu przyczynily sie inne kapele, ktore wedlog mnie traktowaly bardziej na powaznie to co robia, w wersji ideologicznej głownie. Inna kwestia ze samego bathorego scoverowal juz prawie kazdy lepszy zespol. Bo kawalki przynajmniej muzycznie przez swoj prymitywizm i chwytliwosc poprostu niszcza.
_________________ hellfukking bastard!
Pentagram Burns
Napisane:
5 wrz 2010, 13:28
Właściwie nie należało zapytać, kto zrobił, ale kto i dlaczego, nie? Nie miałem na myśli zabójstw i podpaleń przeca, no. Kończe Władców chaosu. Dawno temu, kiedy nie było netu, naczytałem się wywiadów i recenzji w różnych odstępach czasu. Były one pełne sprzeczności, kłamstw i propagandy - chuj wie zresztą po co. Chodziło zapewne o lans, czego można się dowiedzieć z książki Władcy Chaosu.
_________________ "...Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie"
Jeśli tak dokładnie by się przyjrzeć to chyba jedynie Venom, przecież prawie każdy zespół BM przyznaje się do inspiracji ich dokonaniami, a kiedy Venom Welcome To Hell by pokazać Black Metal i podążyć At War With Satan to znaczyło tylko jedno, Possessed nowym gatunkiem by dzieci północy mogły tworzyć swą Eine Kleine Nachtmusik.
_________________ Crack in the sky, black is the night A towering shadow divides, Piercing creation, sever a nation Compose a season to die