Co Wy na to ?? moim skromnym zdaniem słuchanie metalu bez znajomości korzeni, czyli Led Zeppelin, Deep Purple, The Doors, Uriah Heep, Jimi Hendrix....itd, it jest czystą ignorancją;)
a już postawa niektóych zespołów - rozmaiwałem ze swoim ex-kumplem kiedyś (basista w kilku zespołach, teraz w jednym z dość znanych krakowskich) wspomniałem o Led Zeppelin - a ten jełop powiedział że "on takiego gówna nie słucha" ręce mi opadły do ziemi - przecież to tak jakby czytać Tolkiena, nie nauczywszy się pierwej alfabetu....
Krieger - proszę o kilka słów o składankach z moich imprez Old-Rockowych
Ostatnio edytowano 26 maja 2006, 17:46 przez W-wolf, łącznie edytowano 1 raz
Reaper
Napisane:
26 maja 2006, 17:32
Dołączył(a): 21 maja 2006, 20:13 Posty: 1471 Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Hmm pewnie masz na myśli korzenie heavy, power czy speed metalu...
Jeśli chodzi o korzenie death metalu czy black metalu to wątpie byś myślał, iż chociażby włoskie Lust of Decay czy Vomit the Soul miały wiele wspólnego z Led Zeppelin czy Deep Purple... Myle się?
W-wolf
Napisane:
26 maja 2006, 17:45
Reaper - korzenie wszelkiej współczesnej muzyki rockowej !!!
Bez Jimiego Hendrixa, czy Deep Purple nie było by dzisiaj żadnej z odmian metalu
Grzegorz
Napisane:
26 maja 2006, 18:19
W-wolf, ma racje Reaper, gdyby nie ołowiany zeppelin, albo Jimi to nie było by potem pojęcia heavy metal, wogóle nie było by czegoś takiego jak metal ! Co do tzw oldschoola, byłem tym karmiony przez dzieciństwo (głównie Zeppelin i Jimi) i ma sie sentyment do takich kawałków jak Kashmir który zawsze mnie uspokaja, przenosząc moją duszę na rozgrzaną pustynię... albo nie wyobrażam sobie mojego stosunku do byłej dziewczyny bez Hey Joe każdy facet powinien wiedzieć w którą stronę do Mexico City ...
_________________ "Wolność i inteligencja to główne cechy szatana..."
Melfi
Napisane:
26 maja 2006, 20:02
Dołączył(a): 21 maja 2006, 20:04 Posty: 269 Lokalizacja: Bydgoszcz
To tak jak ludzie gadający naokrągło, że "Metallica skończyła się na Master of Puppets" wypowiadaja sie o czymś, nie znając do końca tematu.
Znam Zeppelinów, posiadam Deep Purple. Stare ale jare Przecież to kompletne fundamenty całej muzyki szerokopojętego rocka (przypominam, że to metal zalicza się do głównego nurtu rovka, a nie odwrotnie ) jak można uznawać się za jakiegokolwiek znawcę, lub móiwć, że "kto jak kto ale ja znam się na muzyce metalowej!" jak się nie zna korzeni i fundamentów całęj sprawy?
_________________ "I can never submit to all the things you've said, God!
If you want me dead, I'm right here, God!
But fear is a funny thing, God
In that it gives you the strenght to resis just about anything, God!"
Reaper
Napisane:
26 maja 2006, 20:11
Dołączył(a): 21 maja 2006, 20:13 Posty: 1471 Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Znam te wszystkie zespoły. Wychowałem się na nich. Ojciec od małego puszczał mi kawałki, aż sam zacząłem słuchać.
Ludzie umiecie czytać? Napisałem, że jeśli ktoś spojrzy na Lust of Decay czy Vomit the Soul to może się zastanawiać czy to napewno wzięło się od zespołów z lat 70,80...
Krieger
Napisane:
26 maja 2006, 21:02
Dołączył(a): 21 maja 2006, 17:03 Posty: 1364 Lokalizacja: Kraków - Kulturalna Stolyca Polski
Cytuj:
Krieger - proszę o kilka słów o składankach z moich imprez Old-Rockowych
Nieomieszkam, nieomieszkam.
Co do twoich składanek, powiem krótko, napewno włożyłeś w dobranie ich wiele ciężkiej pracy. Efekt jest za to piorunujący, mimo iż zmieniłbym (a raczej wywalił) pojedyncze kawałki, (kwestia gustu) naprawdę kawałdobrej roboty. Najbardziej podoba mi się ułożenie kawałków od delikatniejszych po ostrzejsze i na odwrót.
_________________ "...W regulaminie forum.heavymusic.pl jest napisane, że kto jedzie na moderatorów ten ma prze**BANe..." ;)
Harley
Napisane:
31 maja 2006, 12:56
Dołączył(a): 23 maja 2006, 00:20 Posty: 50 Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
hmm wiesz nigdy bym nie nazwał The Doors korzeniami metalu... przep[raszam że się czepiam ale tak czy siak do tego co już wymieniłeś z korzeni pożądnej muzyki dołącze się jeszcze dla mnie największą legędą a mianowicie grupa Pink Floyd oraz King Crimson
_________________ '' żyć nie umierać.... co to za życie "
Pink Floyd? Jak najbardziej. Black Sabbath, mimo że zacząłem słuchać od klasycznych płyt takich jak Black Sabbath, czy Paranoid, to o wiele bardziej wolę BS z Dio za mikrofonem, z kolei Deep Purple to tylko kilka nagrań, a Zeppelini...cóż....ci panowie to bogowie i w końcu grał u nich najlepszy(moim zdaniem) perkusista rockowy ever-Bonham. Ich to ja mogę słuchać, a słuchać, często cały dzień tylko i wyłącznie ich. Co do Uriah Heep to posiadam tylko składaka, więc wypowiadać się nie będę. Tylko, czy ktoś wspomniał o Rainbow? Chyba nie, wiem, że to zespół z drugiej połowy lat 70, ale jak najbardziej godny zapamiętania. Pamięta ktoś jeszcze Wishbone Ash?
Eruantalon
Napisane:
30 cze 2006, 19:43
Cytuj:
la mnie największą legędą a mianowicie grupa Pink Floyd
Jest to niewątpliwie grupa wszechczasów.
_________________ No Fate. Only the Power of Will.
Fuck the world. Hail & Kill!
Nazgul
Napisane:
4 paź 2006, 18:49
Wystarczy poczytac wywiadu z muzykami rockowymi, metalowymi itd. Większość gitarzystów chwyciła za instrumenty po usłyszeniu np Vodoo Child Hendrixa, Hey Joe Whole Lotta Lova, o Smoke on the Water już nie wspomnę. Bez autorów tych kawałków by nie było współczesnego ostrego grania. No i oczywiście nie można też zapomnieć o the Beatles, bo ich wkład w współczesną muzykę jest więcej niż nieoceniony, mimo iż teraz chyba powoli odchodzą w niepamięć... a szkoda, bo to kawał dobrej muzyki...
a znacie taki arhaiczny zespół ja ZZ top brzmi troche staroświecko ale to naprawdę przyjmna i ciekawa muzyka
Afterburner, Eliminator...Rewelacyjne płyty!!!
O to to Co do dinozaurów rocka, niektóre z tych kapel mi nie podchodzą, jak np. Led Zeppelin. Nigdy nie przekonałem się do tego zepołu, ale oczywiście doceniam jego wkład w muzykę hard'n'heavy