forum HeavyMusic.pl

Tanie magazyny do wynajęcia -sprawdź ofertę.    

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę
1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 cze 2007, 17:52

Zainspirowany wypowiedziami panów zgreada i nidhogga w dziale o blacku, postanowiłem zapoznać się z ta rumuńską grupą i naprawdę zrobiła na mnie wrażenie :D mam na razie tylko dwa ostatnie wydawnictwa, ale cały czas poszukuję ;) Ciekaw jestem czy znacie ten zespół i co o nim myślicie :)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 26 cze 2007, 18:44

jedna z tych kapel, ktore reprezentują sobą coś naprawdę konkretnego. mam ich oryginalny box Zirnindu-sa/Maiastru Sfetnic/Sala Molksa/From Transilvanian Forest. moj najukochańszy zespol. stare dokonania są bardzo surowe, Zirnindu-sa nie przypada mi tak do gustu, jak nastepne. Sala Molksa rozpoczyna prawdziwie mistyczną muzyczną ptrzygodę. długie, monotonne, pozornie nudne utwory Negury jednak potrafią zafascynowac i wprowadzic w stan duchowego spokoju i kontemplacji. Om jest albumem najdojrzalszym, co i widac tez po tym, ile czasu mineło od wydania 'n Crugu Bradului. muzyka przede wszystkim inteligentna.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 26 cze 2007, 20:39

zespół który z pewnościa potrafi stworzyć klimat...numery z "Măiastru Sfetnic" czy "'n Crugu Bradului" są rzeczywiście rozbudowane jednak mnie nie nudzą. Myślę że do słuchania tej muzy trzeba sie odpowiednio przygotować...świetna kapela do wprowadzenia się w niecodzienny nastrój...

dostrzegłem polski ideogram, przedstawiający schematycznie kobiecy organ rodny. Artysta, już to świadom niskiej wartości obrazu, juz to wątpiąc w inteligencję odbiorcy, zabezpieczył się przed mylnym odczytaniem dzieła, opatrując je stosownym podpisem.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 26 cze 2007, 22:53

Mnie żadna kompozycja Negury nie nudzi. Nawet demo słucham z czystą przyjemnością. Największym sentymentem darzę "Maiastru Sfetnic" - znakomity album, każdy utwór ma w sobie coś wyjątkowego i niepowtarzalnego. Gdybym jednak miał wybierać najlepsze wydawnictwo w całości, to stawiam na "Sala Molksa".

We are the life after death
We are the nightmare suspension
We are the cultivated hell around the transforming relic
THE AXIS OF PERDITION

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 26 lis 2007, 14:00

Rumuńska grupa Negura Bunget i wytwórnia Lupus Longue podjęły decyzję o zawarciu współpracy. Lupus Longue, między innymi, zajmie się ponowną reedycją płyty From Transilvanian Forests jak również albumów Zirnindu-sa , Maiastru Sfetnic i Sala Molksa z obszernym dodatkowym materiałem. Grupa także planuje nowe nagranie albumu Maiastru Sfetnic prezentującym tradycyjną transylwańską orkiestrę. Negura Bunget zamierza wypełnić swój kontrakt z Code666, ale pokłada swoje zaufanie w Lupus Longue, z którym kontrakt na przyszłe wydania (po ustaniu współpracy z Code666) został już podpisany. W tej muzyce, ta ambitna i będąca wyzwaniem (dla ich słuchaczy jak też dla nich samych) grupa jednoczy oryginalną Black Metalową atmosferę z wielowarstwową aranżacją głęboko zainspirowaną przez transylwańską duchowość i folklor. Grupa zebrała dużo pochwał za ich ostatnie 2 albumy, N Crugu Braului i Om, a ich koncertowa publiczność zgadza się, że muzyka Negura Bunget rządzi się swoim prawem.
Tłumaczyła Kropka

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 26 lis 2007, 14:57

Pentagram Burns napisał(a):
Grupa także planuje nowe nagranie albumu Maiastru Sfetnic prezentującym tradycyjną transylwańską orkiestrę.

łosz kurwa:D takiej nowiny się nie spodziewałem. To będzie, jak dla mnie, jedna z najbardziej oczekiwanych płyt w najbliższym czasie.

We are the life after death
We are the nightmare suspension
We are the cultivated hell around the transforming relic
THE AXIS OF PERDITION

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 12 gru 2007, 15:18

Do tej pory Rumunia kojarzyła mi się jedynie z Draculą i samochodem marki "Dacia" :D , do głowy by mi nie przyszło, że istnieje tak fanatystyczna grupa jak NB. :)
To jest cytat ich opisu, pod którym podpisuję sie obiema rękami :

"Nie można inaczej zacząć o Negura Bunget jak od zestawu pochwalnych peanów. Mało jest bowiem zespołów tak konsekwentnych w budowaniu własnej, niepowtarzalnej tożsamości muzycznej. Mało jest niestety zespołów przemawiających więcej przez swoją muzykę niż wymyślając bajki w wywiadach. I wreszcie, mało jest zespołów tak szczerych i posiadających tak wyraźną, a jednocześnie unikalną koncepcję swojej twórczości. Najnowszy album to oczywiście kolejne potwierdzenie tych słów. Transylwańscy wizjonerzy, spajający w genialny sposób sztukę mroku z duchowością natury, przemierzają rejony coraz odleglejsze od tego do czego przyzwyczajają nas codziennie reklamy w magazynach muzycznych. Cierpliwie wibrujące dzwoniące gitary, hipnotyzujące pasaże klawiszy, długie i niepokojące ambientalne kolaże i oczywiście przetaczająca się majestatycznie przez to wszystko black-folk metalowa substancja surowych, ale bardzo starannie dobranych dźwięków. Z jednej strony złowieszcza, z drugiej pełna szacunku, atmosfera mistycznego współobcowania z pradawnym absolutem, wypełzającym powoli z tej mglistej muzycznej konstrukcji i dotykającym swymi mackami rdzenia pierwotnej natury człowieka i jego miejsca w gigantycznej machinie wszechświata." cyt. by Olo

czyli wszystko zostało już powiedziane, nic więcej dodać nie mogę, już tylko mogę ich słuchać :D :D :D

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 12 gru 2007, 22:42

Kropka napisał(a):
Transylwańscy wizjonerzy, spajający w genialny sposób sztukę mroku z duchowością natury (...) jednej strony złowieszcza, z drugiej pełna szacunku, atmosfera mistycznego współobcowania z pradawnym absolutem, wypełzającym powoli z tej mglistej muzycznej konstrukcji i dotykającym swymi mackami rdzenia pierwotnej natury człowieka i jego miejsca w gigantycznej machinie wszechświata.

lol. kto to coś popełnił? tj. ten tekst.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 21 gru 2007, 11:53

Powoli poznaję ich dyskografię, na razie słyszałem tylko 'Măiastru Sfetnic' i 'Om'. Pierwszym co mnie zaskoczyło to 'przyjemnie' pracujące gitary, spodziewałem się 'żyletek' w stylu Urfaust albo Svartnar. Jest dobrze. Będę osłuchiwał dalej.
Mam pytanie, czy warto załatwiać EP'ki bo ich oceny po całym necie są mocno różne.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 21 gru 2007, 11:59

czasami nie warto sugerowac sie ocenami...chociaz gdybym miał coś polecic to nie potrafię..."Inarborat Kosmos" powinno ci się spodobać skoro "Om" łyknałeś...

dostrzegłem polski ideogram, przedstawiający schematycznie kobiecy organ rodny. Artysta, już to świadom niskiej wartości obrazu, juz to wątpiąc w inteligencję odbiorcy, zabezpieczył się przed mylnym odczytaniem dzieła, opatrując je stosownym podpisem.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 21 gru 2007, 20:40

Tak, warto (jakie pytanie, taka odpowiedź).

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 21 gru 2007, 21:53

Negura ma bardzo zróżnicowaną twórczość. Jednak Om to majstersztyk.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 5 sty 2008, 11:21

OM rozpieprza na kawałki. Fajny Prog (Rock) ;) Jak ktoś wyżej wspomniał - inteligentna muzyka.

'N Crugu Bradului troszkę gorzej, ale nadal perfekcja i potęga. Na pewno TOP 10 moich ulubionych zespołów blackowych (czy to w ogóle jest jeszcze black metal? ;) )

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 7 kwi 2008, 02:16

zdecydowanie jeden z najlepszych zespołów black metalowych na całej planecie. ostatnie trzy to mistrzostwo, a i wcześniej źle nie było :) obok tego w co na ostatnich płytach bawią się Satyricon i Darkthrone, no i jeszcze z innej beczki Disiplin, taki black metal leży mi najbardziej.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 7 wrz 2008, 11:59

Foreshadow wydaje Din Brad. To solowy projekt Negru.
http://www.myspace.com/dinbrad

Offline Zobacz profil

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę
1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1