forum HeavyMusic.pl

Tanie pompy do oczek wodnych kupisz u nas.    

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę
1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2006, 21:52

Temat dla wielbicieli tych klimatów i egzemplarzy takich jak ja, które całą tą scenę [no, z małymi wyjątkami] na stos, na stos, na stos... :p
Jakie kapele warte są polecenia? Które lubicie, których nie cierpicie? To jest miejsce dla was.

and yet i fight
this battle all alone
no one to cry to
no place to call home

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 2 paź 2006, 21:57

Naamah - spiewaja tez po polsku.. bardzo fajny glos wokalistki (ale mam na mysli tutaj pierwsza, bo druga juz znacznie gorzej)
Z undergrondow ale juz znacznie gorszy poziom to "MOENIA" moze Lilith..
Ale niestety dalej w Polsce brakuje talentu.. i w sumie rynek polskiego Gothica dalej czeka na gwiazde.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 2 paź 2006, 22:10

Jestem wspaniałą równowagą dla zagorzalych wielbicieli polskiego gothic metalu, bo do większości z tych kapel z wielką chęcią bym strzelała. Bez ostrzeżenia.
Niechlubna listę otwiera Closterkeller, gdzie Anja jest w stanie położyć wokalnie najlepszy muzycznie kawałek. Ja wiem, że ona nie umie spiewać, sama się zresztą do tego wielokroć przyznawała - nie wiedzą tylko tego jej wierni fani. Jeden taki Closterkeller byłby znośny, bo to może i ma znamiona oryginalności, ale liczne klony [jeszcze gorsze niż pierwowzór] wokalne Anji to juz ponad moje siły. Te wszystkie zaśpieeeewy niskim głosem, to przeciąganie cholera wie po co...te pienia jak z krypty. Nie, nie, jeszcze raz nie.
O Lilith już nie wspomnę - cudowny utwór "Noc" powodował moje rozliczne ataki śmiechu i bez niego wiele pijackich wieczorów pozbawione byłoby elementów groteski, szczególnie cudny tekst [wokalu się nie czepiam, bo przyzwoity] - ale na litość bogów - jak ktoś mi śpiewa że "Szatan nocy aksamit rozdarł swym paazuuureeem" i inne takie samotne wilki, to mnie skręca.
Za to ogromny szacunek dla białostockiej Via Mistica - perełka w ogromie tego całego szajsu. Polecam.

and yet i fight
this battle all alone
no one to cry to
no place to call home

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 3 paź 2006, 06:58

Bastet napisał(a):
Via Mistica

Prawie jak Theatre of Tragedy..

Szkoda tylko ze wstydza sie polskiego jezyka..

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 4 paź 2006, 10:03

slaw8u napisał(a):

Szkoda tylko ze wstydza sie polskiego jezyka..

No, bez przesady... Na "Fallen Angels" ostatnim utworem jest polska wersja tytułowego utwory, a na "Under My Eyelieds" też, o ile dobrze pamiętam, coś po polsku jest :)

Polski gotyk, niestety, ma to do siebie, że jest mało oryginalny, przez owego nieszczęsnego Closterkellera. Pokolenia "wokalistek" wychowanych na zaśpiewie Aneczki stara się, niepotrzebnie, ją naśladować, ze strachu przed własnymi pomysłami chyba.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 21 paź 2006, 04:33

Lubie sobie czasem posłuchać Artrosis, albo staergo Moonlight ;) Klasyka Polskiej sceny ;)

A co do Closterkellera, to mnie również denerwuje wokal Anii....

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 21 paź 2006, 11:53

CLOSTERKELLER - klasyk. Bardzo różnorodnie i ciekawie grali. Fajnie się ich ogląda na koncercie :)

ARTOSIS - od naiwnego, na pierwszych płytach, gotyku do elektroniki. Podobno nowa płyta z kolei jest bardzo gitarowa :) Kwiaty i Cienie uwielbiam :)

DELIGHT - Mieli być polską odpowiedzą na Nightwish. Niestety średnią....

MOONLIGHT - od gotyku, przez art rock, do elektroniki. Słyszałem przed ich koncertem 2 nowe kawałki. Niestety - niestrawna dyskoteka. Na wokalu najlepsza polska wokalistka obracająca się w tych klimatach. ÂŚlicznie orientalizmy wplata w swoje partie :)

SACRIVERSUM - Ciężko, konkretnie i na temat. bardzo dobry koncertowo zespół!!!

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 24 paź 2006, 12:38

Samego Closterkellera widziałam na scenie już wiele razy i za każdym mi się bardzo podobał ich występ. Nawet nie chodzi tutaj o muzykę, czy o wokal (notabene: Anka na koncertach śpiewa o wiele lepiej, niż na albumach), ale o klimat, jaki potrafią stworzyć.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 23 lis 2006, 21:31

W sprawie tematu, który podupadł: polskie zespoły gotyckie od pewnego czasu ewoluują. Są dwie tendencję: albo w stronę dark electro (jak dla mnie mocno zbliżając się do powolnego techno, a fe), albo w stronę, dzięki Rogatemu, rocka z elementami gotyku. Vide: ostatni album Artrosis, na którym Medeah oprócz typowo gotyckiego zaśpiewu stosuje ostry, rockowy wokal.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 10 maja 2007, 23:22

Może ktoś streścić jaką rolę pełni Anja Orthodox na polskiej scenie gotyckiej? W dalszym ciągu nie mam pojęcia o co chodzi Floe w porównaniu jej z Vargiem.

Tweetin' about music at http://twitter.com/supervenience

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 10 maja 2007, 23:41

Otóż, drogi Nidhoggu, chodzi o to, że Anja Orthodox była na polskiej scenie niejako pionierką. Generalnie Closterkeller był pierwszym zespołem gotyckim na polskiej scenie (album Purple i częściowo jeszcze Blue jest utrzymany w bardzo oldschoolowym stylu wczesnego gotyku spod znaku brytyjskiej zimnej fali, zahacza częściowo też o punk, z którego subkultura gotycka przecież wyrosła). Charakterystyczne dla wokalu Anji są zmiany tonacji głosu, które wynikają nie z jakiegoś szczególnego pomysłu na siebie, tylko ze zwykłego braku umiejętności wokalnych.

No i, niestety, jak to wszędzie była, owa upiorna maniera wokalna została w Polsce zidentyfikowana z nurtem polskiego gotyku. KAŻDY pojawiający się później zespół, który przyznaje się do grania "gotyku" (bo w rzeczywistości jest to gotycki rock lub gotycki metal, z którymi Closterkeller też swojego czasu (Cyan, Scarlett) romansował), jeśli tylko miał w składzie wokalistkę, to stosowała ona owo upiorne, budzące grozę OOoooOOOuuuuOOOOOuuuUUU (vide: wczesne Naamah, wczesne Artrosis, Lilith, z młodszych kapel: Ravenville, Asthria). Kopiowane to było bezrefleksyjnie i uznawane przez troo gotów za szczyt mistrzostwa i umiejętności wokalnych (tutaj owa analogia do pana Vikernesa, bo mnie chodzi raczej o stosunek fanów). I jakoś nikt nie zwrócił uwagi na to, że sama Anja bez bicia na koncertach przyznaje się, że "ona wcale nie umie śpiewać" (jeszcze nie byłam na żadnym, żeby tego nie zrobiła). Prawdopodobnie większość uznaje to za kokieterię, ale w Anja nie ma zwyczaju oszukiwać swojej publiczności.

Bo w ogóle i prywatnie to jest to bardzo miła, fajna kobieta, która wie, czego chce i jest bardzo świadoma siebie i zna swoją wartość.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 12 maja 2007, 18:40

Primo - Closterzy, jeden z moich pierwszych bandów, tajemnica i baśnie.
Secundo - Artrosis, banał i brak oryginalności, ale ile przestrzeni.
Tertio - Moonlight, ale tylko trzy ostatnie płyty, początki mieli fatalne. Szkoda, że nigdy nie umieli pisać sensownych tekstów.
Quadro (czy jakoś tak ;) ) - Sacriversum, istna potęga

Innych zespołó, przyznam się, nie znam 8) .

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 13 maja 2007, 14:27

Cytuj:
Sacriversum,
za dużo domieszek innych stylów. Mam Sigma Draconis i jakoś nie przemawia do mnie. Za to Naamah - bardziej prog. rock niż gotyk, ale daje rade jak się postawi obok takiego Delight czy Artrosis. Niestety mam tylko Resensement, a chętnie bym powiększył swoją kolekcje.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 14 maja 2007, 08:39

Ostatni album Artrosis jest niezły, odeszli od hiperkiczu do czegoś pokroju przyzwoitego rocka z elektronicznymi domieszkami.

Naamah zaczynał od gotyk - pompy, słyszalnej na debiucie i albumie ultima, progresywnego rocka zaczęli grać później (tak na marginesie: na ostatnim Abrcadabra w Łodzi wypadli lepiej od Closterkellera).

Na samą myśl o Delight mam dreszcze. nie wiem, kto wpadł na pomysł, żeby ich nazwać "polskim Nightwish", ale ten ktoś musiał mieć nieliche poczucie humoru :badgrin:

W wypadku Moonlight jestem nieobiektywna, gdyż ich wczesne dokonania, jakie by one nie był, bardzo lubię. W końcu od nich zaczynałam ;) Maja Konarska jako jedna z nielicznych polskich wokalistek ograniczyła upiorne, orthodoxowate wokalizy.

Sacriversum to taka mieszanka, że człowiekowi się może w głowie zakręcić, ale robili kawał niezłej muzyki. Aż szkoda, że zawiesili działalność...A może się już rozpadli, jeśli wziąc pod uwagę ilość zespołów, w jakich udzielają się muzycy Sacriversum.

Na szczęście na tle polskiego gotyku bardzo poztywnie wyróżnia się Via Mistica.

Grzegorz, a co chcesz? Bo można tę sprawę załatwić, tylko się zgłoś ;)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 22 cze 2007, 12:10

"Nie od razu Rzym zbudowano."
Closterkeller nie jest taki zły, przecież od czegoś trzeba było zacząć, czyż nie?
Sam szukając kiedyś dawno muzyki dla siebie dotarłem do Closterkeller'a.
W związku z faktem, iż jestem starszy od węgla i "za moich czasów" (jak mawia czasami mój ojciec) nie było zbyt dużego wyboru i dostępu do muzyki (kasety i płyty winylowe; cd były dla mnie tylko marzeniem) trzeba było czegoś słuchać.
Closterkeller jest dla mnie jedną z większych podwalin mojej edukacji muzycznej.
Fakt, iż po wielu latach dostrzega się "usterki" tegoż zespołu (chodzi mi głównie o wokal Anji Orthodox) nie przeszkadza mi nadal go słuchać - ostatnio wróciłem do płyt "Cyan" i "Graphite" i fałsz mi nie przeszkadzał ;)

Offline Zobacz profil

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę
1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1