Dołączył(a): 21 maja 2006, 17:03 Posty: 1364 Lokalizacja: Kraków - Kulturalna Stolyca Polski
Zakładam ten temat, gdyż ten jakby nie powiedzieć młody (dopiero osiem lat istnieją, w czerwcu rocznica) zespół zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Gdy pierwszy raz usłyszałem utwór "Sto tysięcy jednakowych miast" miałem niezłego doła (powód pomińmy) i przyznam, że po zdobyciu całej płyty "Pierwsze wyjście z mroku" i przesłuchaniu jej wróciłą mi chęć do życia. Może chodzi o ich jakby nie powiedzieć przepełnione poezją i wieloznacznością teksty, może o naprawdę niezły głos Piotra Roguckiego, może jednak po prostu przypadli mi do gustu. Mniejsza o to, ważnym jest fakt, że takie kawałki jak "Sierpień", "Leszek Żukowski", czy też jedno z dem zatytułowane "Nienasycenie" na długo pozostają w pamięci wrażliwego na niektóe mniej lub bardziej ukryte przesłania słuchacza.
Jakie są wasze odczucia, podobne do mych, czy też zupełnie różne?
_________________ "...W regulaminie forum.heavymusic.pl jest napisane, że kto jedzie na moderatorów ten ma prze**BANe..." ;)
Ostatnio edytowano 24 maja 2006, 17:04 przez Krieger, łącznie edytowano 2 razy
Grzegorz
Napisane:
24 maja 2006, 16:16
COMA, tak to zespół, który ma przed sobą wielką przyszłość. Pierwsze Wyjście z Mroku jest naprawde niesamowitą płytką. Najbardziej podoba mi sie tytułowy kawałek, 100 tysięcy jednakowych miast (sam początek i koniec mogę w kółko słuchać) oraz Zbyszek, którego tekst powala. Te 3 utwory mocno mi sie w pamięć wwierciły, pamiętam, że przy 100 tysiącach... miałem minę jak usłyszałem poraz pierwszy Porcupine Tree - Radioactive Toy, co nie oznacza, że reszta jest słaba, wcale nie, jest nad wyraz dobra Z niecierpliwością oczekuję kolejnej płytki "śpiączki"
_________________ "Wolność i inteligencja to główne cechy szatana..."
blazej
Napisane:
24 maja 2006, 17:18
co racja to racja... płyta nieprzeciętna. Ale czy Coma ma szanse zaistnieć? wątpie. takie zespoły mają mało fanów ale za to wiernych.
Krieger
Napisane:
24 maja 2006, 17:20
Dołączył(a): 21 maja 2006, 17:03 Posty: 1364 Lokalizacja: Kraków - Kulturalna Stolyca Polski
Błażeju, czy jednak to jest najważniejsze?
Cóż ci po tym, że słuchasz zespołu, który zaistniał? Ważne, że słuchasz zespołu dobrego, którego utwory przypadają ci do gustu jak żadne inne...
Swoją drogą muszę jednak przyznać, im jakoś nie zalezy na rozgłosie jak innym zespołom, może to i dziwne, wszak z drugiej strony co to zmienia?
_________________ "...W regulaminie forum.heavymusic.pl jest napisane, że kto jedzie na moderatorów ten ma prze**BANe..." ;)
Behemot
Napisane:
25 maja 2006, 12:04
Dołączył(a): 25 maja 2006, 10:59 Posty: 18 Lokalizacja: z wioski cudów
No cóż... ja tam sie nimi zbytnio nie podniecam... AŻ tak mi sie nie podobają... niby mocna muzyka, ale czegoś mi brakuje. Sam nie wiem. Mi musi odrazu do serducha podpaśc muzyka, a w przypadku Comy tak się nie stało. Mam jednak mieszane odczucia co do ich komercyjnosci... no ale... to tylko moje subiektywne wrażenie!
_________________ Behemot jest pierwszym niepokonywalnym potworem Ziemi nie jest on po prostu wielkim hipopotamem, a "(...) początkiem dróg Bożych, który go uczynił, przyłoży miecz swój." (Hioba 40:14-Wujek, 40:19-Vulgata).
blazej
Napisane:
25 maja 2006, 15:49
Tomaszu a czy ja napisałem że mi przeszkadza brak popularności Comy? Nawet wydaje mi się to być plusem bo tego co lubię wolę sluchać kiedy mam ochotę na to, a nie za każdym razem kiedy włączam radio lub TV
Mephistopheles
Napisane:
26 maja 2006, 18:15
Uwielbima come! Coś w niej jest takiego żę chce sietego słuchać na okrągło. Chociaż znam etż głosy które nażekająże przynudze, no coż jeszcze siętaki nie narodził co by każdemu dogodził. Ostatni koncert na juvenaliach był boski, pomijając "urok" boisk mineralnych i tany kużu i płu jaką zabrałem do domu.Niestaty jedna żecz mnei martwi. Otóż troszke spowolnili, np. Spadam. Ale cóż najnowszej płyty jeszcze neiamm więć rozpisze się względem jej jak dorwe.
Dołączył(a): 21 maja 2006, 16:22 Posty: 1042 Lokalizacja: Krakow
Wlasnie slucham ich najnowszej plyty:
"Zaprzepaszczone sily wielkiej armii swietych znakow"
Puki co jestem w 2 z 13 piosenek.. ta co teraz mi idzie ma az 15:39
Naprawde jestem pod wrazeniem. Tekst tak prosty, a zarazem tak gleboki i tajemniczy.
Dopiero teraz wiem jak nisko upada Kto nie wypelnil swego czasu w pokorze A to dlaczego tak sie obawiam, ze za minute trzeba bedzie wstawac i zyc... [center]Troche pozniej[/center]
Swietna tez jest 10tka - "Ostrość na nieskończoność" chyba najlepsza na plycie
Znam.. drogi wiodace do dna Mosty rzucone na wiatr Swiatlo wlaczace o blask Ksztalty bez formy i... Cel pomiedzy wszystkim to ja Powinienem wybrac lecz jak Kazdy dzien daje znak, ze Zatrzymal sie czas... [center]I jeszcze pozniej[/center]
Po przesluchaniu reszty plyty moge stwierdzic ze nie odbiega od 'Pierwsze wyjscie z mroku' graja wspaniala muzyke, wielo wymiarowa i znaczeniowa.. polecam
Polecam się wsłuchać w piosenkę "Listopad" i "Tonacja"..
Wieloznaczność ich tekstów jest wspaniała.. Ilekroć słucham "Listopad", tyle znaczeń tej piosenki.. "odkrywam"
Co do ich "zaistnienia", nie są może sławni, ale nie wydaje mi się, żeby im na tym zależało..
Chcą po prostu tworzyć dobrą, inteligentną muzykę, co im się w 100% udaje.
Zresztą, tak samo jest z innym zespołem który uwielbiam , a mianowicie Hunter..
Minęło 11 lat od wydania ich pierwszej płyty, a ja się o nich dowiedziałem początkiem tego roku.. Poza tym Hunter część dochodów z koncertów przeznacza na cele charytatywne, co jest ich drugim plusem..No i wpadają do takich dziur jak Wadowice
Pozdro!
_________________ I nastał czas, że wylał Hades.. <3 Hunter Jak mogłeś odejść stąd, w taką nieludzką noc..<3 Coma
Krieger
Napisane:
3 cze 2006, 20:04
HeartOfHunter, nowy topic o Hunterze napisz a nie rób tutaj offtopa
blazej
Napisane:
4 cze 2006, 16:03
dzisiaj o 20 w radiowej trojce 102.50 jest koncert Comy no żywo
Krieger
Napisane:
4 cze 2006, 17:57
102,5 FM? Ciekawe jakim cudem ;/
PS. Emotki jakieś takie.. brzydkie Przed otwarciem forum przydałoby się je zmienić
_________________ I nastał czas, że wylał Hades.. <3 Hunter Jak mogłeś odejść stąd, w taką nieludzką noc..<3 Coma
Simba
Napisane:
6 cze 2006, 21:18
Z tym, że Coma nie "zaistniała" to się nie zgodzę
Dobra, jeśli porównamy z taką Dodą (na przykład), to możemy mówić o braku popularności.
Ale jest wiele polskich zespołów, równie dobrych, lub lepszych od Comy, których teledysków nie widujemy w TV
Oczywście nie zmienia to faktu, że Coma jest świetną kapelą, o głębokich tekstach i mrocznym klimacie
Teraz o nowej płytce:
Oglądam sobie spokojnie jakiś programik w teleodbiorniku, a tu nagle słyszę muzyczkę, taką lekką i przyjemną dla ucha. Wokal wydaje mi się jakoś znany, ale słucham dalej nie wiedząc kto jest wykonawcą. Pojawiają się napisy i ......"szczena" opada. Nie dlatego, że kawałek jest wyjątkowo słaby. Poporstu wogóle nie widziałem tam tego "comowego" klimatu!
Po paru dniach wachania wkońcu kupuję płytkę i jestem zachwycony Chociaż, według mnie "Zaprzepaszczone Siły...", są gorszę od "Pierwszego Wyjścia..."
Ulubione kawałki po paru przesłuchaniach:
- Schizofrenia
- Listopad
- Tonacja
Ale pewnie niedługo pierwsza trójka się zmieni
(A co do interpretacji tekstów to mam pewna chorą teorię Ale o tym powiem później, jeśli zechcecie)
_________________ "Shit happens"
Reaper
Napisane:
7 cze 2006, 14:09
Dołączył(a): 21 maja 2006, 20:13 Posty: 1471 Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Simba napisał(a):
...Coma jest świetną kapelą, o głębokich tekstach i mrocznym klimacie
Czyżby? Gdzie masz mrok? Ludzie myślcie zanim coś napiszecie.