forum HeavyMusic.pl

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę
1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 cze 2006, 08:16

Nie wierze ze nie ma tematu o tym zespole przeciez to klasyka :) co uwazacie o nim jakie opinia i porownania starszych i nowszych plyt ??

promieniujemy życiem
na ścieżce prowadzącej do Miasta Słońca

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 8 cze 2006, 12:04

No, trzeba przyznać, klasyka thrash metalu. Ich płyty prezentują bardzo różne oblicze, szybkie thrashowe kawałki i zarazem "ballady" w stylu Nothing Else Matters. Ja jednak wolę początkowe dokonania zespołu: Kill'em All, Ride The Lightning i Master Of Puppets.

Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=Fb699wy-cnQ

Taki oto kawałek ma się ukazać na ich nowej płycie. Zagrali go na koncercie w Berlinie.

Oceńcie sami :P

P.S Trochę kiepska jakość obrazu. Ale to muzyka się liczy. :roll:

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 8 cze 2006, 13:53

Posłucham, nawed kilkanaście kawałków z niebywałą przyjemnością, ale raczej sie nie zachwycam i nie mam jakiegoś odruchu "OOO Metallika !" ;) ja mam taki odruch tylko przy BLS i Motorhead :P

Ja po siostrze odziedziczyłem 2 płytki Metalliki - Load i Reload, nie wiem czemu wszyscy narzekają na nie, ale dla mnie są całkiem przyzwoite.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 8 cze 2006, 15:04

Ech.. Metallica to ciekawa sprawa. Darze ją przede wszystkim wielkim szacunkiem. Lubię kolekcjonować, teksty, tłuamczenia, stare plakaty.. DVD... ;)
Tylko jedno mnie rani: gdy wszyscy "tróóó" mówią, że Meta skończyłą się na MoPie. Meta nie skończyłą się na MoPie, tylko na MoPie zaczęła się rozwijać. NIe można grać przez pieprzone 25 lat (licząc od założenia zespołu) tego samego. I to powinien zrozumieć moim zdaniem każdy prawdziwy fan i to docenić.
Ale i tak moim ulubionym albumem pozostanie Master of Puppets włąśnie ;) i.. może Reload. MOim zdaniem jest ekstra, nie rozumiem czemu wszyscy narzekają na Loada i Reloada.

In that it gives you the strenght to resis just about anything, God!"

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 10 cze 2006, 10:04

Melfi napisał(a):
Tylko jedno mnie rani: gdy wszyscy "tróóó" mówią, że Meta skończyłą się na MoPie.

Niektórzy sądzą nawet, że Metallica skończyła się na Kill'em All. Albo, że wogóle się nie zaczęła :)

A ja bym chciał, żeby nowa płyta była taka czysto thrashowa...

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 10 cze 2006, 13:36

Tyaaa.. ja słyszałąm wersję, że Meta skończylą się na Anesthessi, dokłądnie 65 uderzeniu basówki Cliffa Burtona ;)
Ale to było nabijanie się z tych "fanów"

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 12 cze 2006, 08:47

A ja się wyróżniam z tłumu :P
Moim ulubionym albumem jest "..and justic for all!"
:)
Kawałki "Blackened" czy "To live is to die" po prostu wymiatają!
pozdro!

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 26 cze 2006, 12:45

Mnie tam do gustu przypada szczegulnie St. Anger. Po zobaczeniu klipu jakoś szczegulnie mi podchodzi.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 28 cze 2006, 20:11

Mephistopheles napisał(a):
Mnie tam do gustu przypada szczegulnie St. Anger. Po zobaczeniu klipu jakoś szczegulnie mi podchodzi.

Chodzi Ci o sam kawałek tak?

A właśnie, co myślicie o St. Anger (jako płytce) ;P? Przez wielu uważana jest za najgorszą z dyskografii Metallicy. Słusznie?

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 28 cze 2006, 20:32

Melfi napisał(a):
NIe można grać przez pieprzone 25 lat (licząc od założenia zespołu) tego samego. I to powinien zrozumieć moim zdaniem każdy prawdziwy fan i to docenić.

można można i często z dosyć dobrym skutkiem. Znasz Bolt Thrower? Oni istnieją równe 20 lat, grają praktycznie cały czas to samo, zaś każdy ich nowy album okrzykiwany jest genialniejszym od poprzedniego.

a do tematu Metalliki - nie grzeje mnie to ani ziębi. jakaś tam syfna kapelka z mtv, cos jak slipknot linkin park czy tokio hotel. Nagrali dwa ciekawe albumy - Ride the lighting i Kill'em all, reszta jakoś specjalnie sie nie wybija ponad przeciętność [dla mnie]. W czasie gdy powstawali grało już mnóstwo innych, bardziej wartościowych kapel, i gdyby nie media uslinie promujące Metallikę nie zaszliby tak daleko.

a St. Anger to jedna wielka kupa śmiechu, niestety z przewagą kupy [chociaż śmiechu tez jest dużo]. Po kapeli z TAKIM stażem, z TAKÂĄ renomą, TAKÂĄ sławą oczekiwałoby się czegoś więcej niż płytki która brzmi jak efekt pracy 13 latków którzy wyszli z garażu i postanowili nagrać album. Posłuchajcie tych bębnów..... :D:D:D:

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 29 cze 2006, 13:30

Ale ja tego nie rozumiem Rolnik ;) Może dlatego, że jestem zawziętym sprzeciwnikeim dzisiejszej monotonii i stania wciąz w tym samym miejscu, bo nie ruszanie się do przodu to cofanie się względem świata, który postępuje na przód. I dlatego zespoły, które nagrywają przez kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt lat wciąż to samą płytę to jest dla mnie komercją, ponieważ wciąz tkwią w tym samym, aby powielać swój jeden sukces. To nie oznacza chyba samorealizacji.

A co do St. Anger.. rzeczywiscie perkusja brzmi jakby Lars grał na metalowych pokrywach śmietnikowych... no ale cóż... :P

Ja ich cenię za to, że nie powielają właśnie wciąz sukcesu Black Albumu albo Master of Puppets :)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 29 cze 2006, 13:52

Metallica nigdy nie była dla mnie jednym z tych najgenialniejszych. Heavy Metalowa Metallica w wydaniu czarnego albumu zanudza, a thrashowa nie wybija się ponad przeciętność, bo co z tego, że była jednym z pierwszych zespołów, skoro później powstały dużo lepsze, jak np. Megadeth, czy Testament? Nie powielają sukcesu Mastera, czy czarnego albumu? Może i nie, w sumie to chwała im za to, ale dlaczego mam wrażenie, że Metallica gra muzykę różną w zaneżności od popularności gatunku? Bo przecież thrash to przede wszystkim lata 80, w latach 90 za ciekawie moim zdaniem nie było(w każdym razie nie zachwyciła mnie żadna płyta z wczesnych lat 90, oprócz "Cowboys From Hell" Pantery). A St.Anger? Słyszałem, dalej nie mam ochoty, bo może nie jest tragiczny album, ale nie ma nic w nim takiego, co bym zapamiętał na dłużej, niż 10 minut. No i troche nowometalowo jest...kalecznie co prawda, ale jest.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 29 cze 2006, 14:07

Melfi, czyli powiedzmy taki Motorhead, 30 lat muzyki, w sumie każda płyta ta sama i to jest komercja ? nie... Oczywiście są świetne zespoły, które tworzą zawsze coś nowego - są i dupne, które robią to samo. Są genialne zespoły, które mimo tego, że nagrywają podobnie mają rzesze fanów i zwolenników i nadal zachwycają, a są, takie o których nie warto wspominać. Melfi twoje pojęcie komercji tak mnie lekko zdziwiło...

Jeżeli zespół osiągnął swój ideał i nie poszukuje dalej bo, wie że w tym jest najlepszy - to jest komercja ?
Są zespoły, które nadal szukają, nadal sie rozwijają, ale są takie, któe grają to samo ale robią to świetnie.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 29 cze 2006, 15:55

moze troszkę źle to ujęłam, Grzegorzu. Miałąm na myśli to, ze jak zespół non-stop przez wiele lat powiela swój jeden jedyny sukces nagrywajac non-stop tą samą płtę, na któej zarobili. I jak myśli, że każda taka sama płyta znów będzie cukcesem, i rzeczywisćie jest, a nakłady są niebotyczne.... choć rónie dobrze można wysłuchać tych wszystkich utworów niemalze na jednej płycie... to dla mnie nie wygląda inaczej jak chęć zarobienia coraz to większej ilosci pieniędzy.

Poza tym ja na prawdę jestem zagorzałym przeciwnikiem monotonii i powielania pomysłó, a zagorzałym zwolennikiem rozwoju muzyki i zespołów. Stad moja, dosc gwałtowna, obrona :)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 29 cze 2006, 16:11

Mi z Metallicy podobają się wybiórcze kawałki. Battery, Nothing Else Matters, Enter Sandman, ale też St. Anger, czy Frantic. Nie uważam się za jakiegoś wielkiego ich fana, ale sa uważani za klasykę metalu, a do klasyki trzeba mieć szacunek ;)

Offline Zobacz profil

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę
1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1