forum HeavyMusic.pl

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę
Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 paź 2008, 20:36

Cytuj:
Ja tam nie lubię specjalnie polskiego rocka, za wyjątkiem pojedynczych zespołów z kręgu art rocka czy rocka progresywnego.

Powiem szczerze... mówienie: nie lubie polskiego rocka/ metalu/ punku (bluźnierstwo) itd mnie irytuje. Wystarczy poszukać głębiej. 13 Apostle który pewnie jest wam znany. Polski a jaki zajebisty. Wystarczy poszukać a to nie jest łatwę bo trzeba się przekopać przez warstwę pop-rockowych kapel którymi zalewa nas Viva, MTV, Radio Zet i inne. Ale spójrzcie na myspace. Trochę szukania i znajdziecie. Poza tym czym się różni rock polski od zagranicznego? Wiele kapel mogłoby zaśpiewać po angielsku i nawet byś nie zobaczył różnicy. Poza tym ja popieram akcję "Polacy a dziwni jacyś" i bardzo chętnie posłucham polskich słów które łatwiej zrozumiem na równi z słowami angielskimi czy w innych językach z których zrozumieniem może być problem.

Cytuj:
A o Queen i Dire Straits to już nikt nie wspomni?

Po co mówić oczywistości?

Cytuj:
Ja lubie te stare ( AC/DC , Led Zeppelin , Deep Purple , Uriah Heep) i jakieś nowe ( Wolfmother )

A teraz proste ale smutne ćwiczenie. Policz ile kapel starych wymieniłeś... teraz policz ile kapel nowych wymieniłeś. Już rozumiesz?
Przekonałem się, rock faktycznie nie umarł. Ma się gorzej bo prawdziwy rock ma ciężkość wybicia się. Lepiej grać a'la Feel. Dobre zespoły gniją w ukryciu bo ludzie wolą Dodę.

Cytuj:
spadać ćwoki więcej tu nic nie napisze, bo widzę że tu sami profesorzy!!!

Facet...
Cytuj:
(...)człowiek uczy się całe życie.

Może i Ty byś spróbował?

A co do tej papki to taką papkę serwują nam media. Cóż zrobić?

Proszę, wejdźcie tylko.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 19 paź 2008, 22:50

nie wiem, nie przepadam za 'nowym rockiem' , po prostu , nie leży mi, nie ma pomysłu , takiego jak mieli zeppelini, ejsidzi, flojdzi itd.

Ale
doceniam że ciągną dalej gałąź. pewnie wielu nas , gdyby nie viva i jakieś evenensence, green daye , czy inne zespoły, nie byłoby userami tego forum ;)
To jest taki pomost - osoba która wejdzie w rock , może zainteresowac sie po jakimś czasie starszymi zespołami, bądź metalem.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 20 paź 2008, 16:18

Cytuj:
Powiem szczerze... mówienie: nie lubie polskiego rocka/ metalu/ punku (bluźnierstwo) itd mnie irytuje. Wystarczy poszukać głębiej. 13 Apostle który pewnie jest wam znany. Polski a jaki zajebisty. Wystarczy poszukać a to nie jest łatwę bo trzeba się przekopać przez warstwę pop-rockowych kapel którymi zalewa nas Viva, MTV, Radio Zet i inne. Ale spójrzcie na myspace. Trochę szukania i znajdziecie. Poza tym czym się różni rock polski od zagranicznego? Wiele kapel mogłoby zaśpiewać po angielsku i nawet byś nie zobaczył różnicy. Poza tym ja popieram akcję "Polacy a dziwni jacyś" i bardzo chętnie posłucham polskich słów które łatwiej zrozumiem na równi z słowami angielskimi czy w innych językach z których zrozumieniem może być problem.

Tu nie chodzi o samą warstwę językową, a o styl i poziom reprezentowany przez grupy. Niestety, ale ciężko mi na polskiej scenie znaleźć dużo wartościowych zespołów. Wspomniany przez Ciebie 13th Apostle nie robi na mnie żadnego wrażenia, są zbyt poprawni żeby wzbudzić we mnie większe emocje.

Ostatnio na polskiej scenie wyrósł nam pięknie Blindead, skądinąd zespół głęboko osadzony w metalu i to raczej na jego awangardowej półce. Z zespołów nie-metalowych niewiele zasługuje na większe zainteresowanie, do tych nielicznych mogę zaliczyć Riverside (który jednak nie jest też nie wiadomo jak odkrywczy czy przełomowy, jak twierdzą niektórzy - jest to jedynie grupa bardzo dobra, plasująca się w standardach pierwszej ligi tego typu grania), Oxy.Gen, Indukti, może Retrospective czy Proghma-C. Cały czas jednak czegoś szukam, staram się znaleźć coś interesującego, wybijającego się ponad przeciętność.

Geograficzne położenie nie ma dla mnie znaczenia. Zauważam po prostu, że polska scena nie jest specjalnie obfita, specjalizujemy się raczej w zespołach przeciętnych, najwyżej solidnych.

Obrazek

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 3 sie 2010, 17:22

Trzeba dobrze szukać, żeby znaleźć coś ciekawego w polskim rocku. Polecam suwalskiego NOOK'a. Bardzo fajnie łączą klimaty progresywne z jazzem , funkiem, rapem itd. Naprawdę dobra muzyka, nie naciągana. Całość zamykają świetne teksty - po angielsku, w końcu każdy zespół marzy o karierze międzynarodowej... NOOK ma wielkie szanse. !ave

Offline Zobacz profil

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę
Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1