Co sądzicie o rocku dzisiaj... Nie chcemy generalizować... po prostu mówcie o większości... czy rock żyje? Czy to co jest dzisiaj to tylko kolejny shit dla... no właśnie... dla kogo? Czy sięgacie do korzeni tego gatunku czy wolicie jego nowsze wcielenie?
Ja sam osobiście nie lubię rocku nowego... Wolę wracać do AC/DC, Led Zeppelin czy innych... Jimmi Hendrix rządzi... Ale nie słyszałem dużo nowego... Coma podobno jest dobra... mnie jakoś mało kręci. Jak narazie to co poznałem i miało etykietkę "Rock" bardziej mnie odpychało niż przyciągało... A jak to jest u was?
Dołączył(a): 20 paź 2006, 21:40 Posty: 554 Lokalizacja: Warszawa
Dla mnie dobry jest zarówno stary (AC/DC, Motorhead, Pink Floyd, Deep Purple itp.), ale dobry jest też nowy (Godsmack i Avenged Sevenfold [najnowsza płyta]) Chociaż więcej zespołów było w "starych dobrych czasach" to i teraz się natrafi na porządny rockowy zespół.
_________________ A bitch is a bitch is a bitch. The first draft of anything is shit.-E.Hemingway
M: Adaś
D: Adasia
C: Adasiowi
B: Adasia
N: Adasiem
Msc: Adasiu
W: Adasiu!
Wydaje mi się że polskie zespoły rockowe a przynajmniej ich część jaką słyszałem grają bardzo podobnie do siebie. Mi się to nie podoba. Liczę na to że w końcu pojawi się coś interesującego. Jakiś mało znany zespół który poruszy polską młodą scenę.
maestus
Napisane:
25 sty 2007, 13:48
wg mnie osobiście obecnie nic nie nazywa siebie rockiem. Mamy hardcore, mamy nu metal etc, ale czy tak szczerze któryś z "nowych" zespołów mówi otwarcie że gra rock?
_________________ Co mnie nie zabija, wzmacnia mnie
Dokładnie Danzig
Każdy może coś tam zagrać i powiedzieć że to właśnie rock.
Szczota
Napisane:
26 sty 2007, 05:29
macie racje ze rock to uniwersane slowo , do tego w polsce tymabrdziej tak sie przyjeło ze wszytskie zespoły grające cos z gitarą to zespoły rockowe nawet jesli smeca jak skurczybyk..np. myslovitz ktos powie ze slucha rocka i wymieni ten zespoł ale ma sie to nijak do zesołów grajacych rocka na swiecie po prostu przepaść. A co do rocka teraz to ludzie maja taka tendencje ze wciaz szukaja czegoś nowego..ale historia pokazuje ze jesli chodzi o muzyke nurty czesto powracają so..rock is not dead przynajmniej taka mam nadzieje
co do Myslovitz - bzdurzysz. Sam ich kiedys nie lubilem, ale jezeli twierdzisz ze ci goscie nie graja rocka, to tym samym rocka nie gra Radiohead, Joy Division, The Cure, The Pixies, i kilka innych zespolow, ktore akurat na rozwoj muzyki rockowej mialy przemozny wplyw.
Co do calej reszty - tekst ze rock umiera pojawia sie srednio co kilka lat, i regularnie jest obalany. Gdzies do podobnych bredni jakas dyskusja na tym forum juz doszla, nie chce mi sie przytaczac zespolow ktore wtedy wymienilem, jednak muzyka tak ogromna i rozwijajaca sie w tak ogromnym stopniu (ostatnio np. cala galaz post-rocka, laczaca rock, metal, elektronike, industrial, muzyka orkiestrowa, ambient, folk, muzyke swiata, cokolwiek chcecie) nie ma szans tak po prostu umrzec. Po prostu akcenty przesuwaja sie w troche inne miejsca, a ze coraz mniej zespolow gra jak np. Deep Purple? No trudno, formula sie wyczerpala, czas poszukac czegos nowego. Nie wszystko heavy metal, naprawde.
_________________ Na wódę,
Na dziwki,
Ku nowej jutrzence.
ktore akurat na rozwoj muzyki rockowej mialy przemozny wplyw
to że miały wpływ nie znaczy że grały rocka ...
do tematu:
Rock nie umarł , rock się podporządkowuje współczesnemu odbiorcy - jeżeli większość słuchaczy szeroko rozumianego rocka słuchała by tylko starych klimatów to młode zespoły które aktualnie tworzą muzykę grały by w starym stylu . Myślę że krok w tył w muzyce rockowej wcale nie jest potrzebny bo w zespołach nowego pokolenia także można znaleźć coś fajnego ...
( raczej nie słucham dużo rocka więc nie bijcie )...
Media festiwal w sopocie nazywają festiwalem rockowym, co mnie wkurza :- /. Nigdy nie mówiłem, że rock umarł, bo to jak mówic, że zniknął świat. Rock jest wieczny, nie umrze, puki płyty zespałów-legend jeszcze są i maja sie dobrze.
Szczota
Napisane:
27 sty 2007, 13:13
turbolax napisał(a):
co do Myslovitz- bzdurzysz
Danzig napisał(a):
to zależy od tego jak definiujesz rocka ...
dokladnie chodzi o to co napisał Danzig, dla mnie to nie jest rock przez duze R z tym nie ma sensu sie klocic...jednych powala to drugich coś innego
turbolax...tych kilka kapel ktore wymieniles akurat nieznam ,ale nadrobie i skomentuję w najblizszym czasie
Dołączył(a): 7 mar 2007, 18:54 Posty: 3379 Lokalizacja: się biorą dzieci?
Rock nie umarł. Dla mnie takie pojęcie jest bez sensu. Przykłady? Tool, The End, Mercenary, Opeth, Katatonia, młode zespoły progresywne, modern thrash metal. Mnie zaś cieszy to, że wszystko ciągle idzie jednak do przodu. Zwróćcie uwagę na scenę metalową: jest tam zajebiście dużo zespołów, które grają innowacyjnie. Kilka jużwymniłem, a dorzucę jesZcze Mastodon, Meshuggah, Decapitated (zwłaszcza dwie ostatnie płyty) i wiele, wiele innych.
_________________ Jeśli uważasz, że jesteś w stanie w jakikolwiek sposób pomóc w rozwoju HeavyMusic.pl - odezwij się.
Krieger
Napisane:
7 mar 2007, 22:33
Dołączył(a): 21 maja 2006, 17:03 Posty: 1364 Lokalizacja: Kraków - Kulturalna Stolyca Polski
Północ, NOFF, Normalsi, Riverside... wymieniać to sobie można.
Co nie zmienia faktu, że nawet jesli odbre bandy będą, nie będzie to już to, co kiedyś, nie będzie szału, fanatyzmu i ekstazy.. jak niegdyś. A wytrwali miłośnicy pozostaną, bo oni zawsze pozostają.
_________________ "...W regulaminie forum.heavymusic.pl jest napisane, że kto jedzie na moderatorów ten ma prze**BANe..." ;)
Emef
Napisane:
8 mar 2007, 16:22
Dołączył(a): 7 mar 2007, 18:54 Posty: 3379 Lokalizacja: się biorą dzieci?
Heh, bo teraz jest wiele innych gatunków muzyki, które mogą się ludziom wydawać atrakcyjniejsze. Kiedyś to rock był muzyką najbnardziej atrakcyjną dla słuchacza, teraz wielu ludziom rock kojrzy się z darciem papy. Po prostu zmieniła się mentalność.
_________________ Jeśli uważasz, że jesteś w stanie w jakikolwiek sposób pomóc w rozwoju HeavyMusic.pl - odezwij się.
Jeśli moda = mentalność to na pewno. W latach np. '80 było pełno tego szajzu i z tamtych czasów pochodzą kultowe dla naszych rodziców lub dla nas zespoły jak Perfect, Lady Pank, Dżem a i zza granicy jest tego mnóstwo. To co mamy teraz to faktycznie już pozostałości tego obumierającego potwora. A raczej jego młode, słabe dzieci. Tak więc zgadzam się z Kriegerem.