Dołączył(a): 29 sty 2007, 19:57 Posty: 3825 Lokalizacja: z Zakonu NMP
Amerykański hardcore\nu\i w ch*j innych metal o światowej sławie. Powstał 12 lat temu, i składa się z 9 muzyków (a ja się pytam po cholerę im tylu?!). Na pewno atutem slipknota jest świetny wokalista (znany też ze Stonesour) Corey Taylor i perkusista Joey Jordison o znakomitej technice. Wszyscy członkowie występują w maskach (o ile na początku to nawet intrygowało, teraz widzę to jako kolejny marketingowy chwyt), i obracają milonami dolców za setki tysięcy sprzedanych albumów. Płytki "Slipknot" i "Iowa" bardzo mi odpowiadają (wiem, jestem emo) są brutalne, szybkie, i są doskonałe kompozycyjnie oraz technicznie. Ostatnia płyta LP to słaba spłycona próba wyciągnięcia kasy od jeszcze szerszej widowni. Warto wspomniec o świetnym DVD "Disasterpieces" (ale z takim budżetem to nie sztuka) i nie mniej dobrą koncertówką "9.0: Live". Dwie wspomniane przeze mnie płytki naprawde warte uwagi (jeśli ktoś nie zna, a to raczej niemożliwe przy obecnym statusie Slipa) a ostatnia osto mainstreamowa. Tyle.
_________________ "I spent a year in my room wanking, basically, masturbating every day, twenty times a day. I think that's where I developed the idea of doing things alone."
Cytuj:
hardcore\nu\i w ch*j innych metal
Acha, a to wyżej to ma znaczyć, że Slipknot jest stricte hardcorowy? Ciekawe...
NA tej podstawie większość zespołów wtedy należałoby wywalić ze swoich działów, bo są połączeniami różnych gatunków (np. Belphegor, MAchine Head albo Dimmu Borgir) a jk dla mnie to by się mijało z celem.
10 cze 2007, 20:57
Dołączył(a): 12 maja 2007, 15:37 Posty: 261 Lokalizacja: Warszawa
maquinas,
maquinas napisał(a):
Acha, a to wyżej to ma znaczyć, że Slipknot jest stricte hardcorowy? Ciekawe...
To ty powiedziałeś.
Przewin sobie środkowym na górę strony, zobacz w jakim dziale umieściłeś Slipknota. Czy to że Slipknot zawiera deathowe elementy oznacza że należy go tam umieścić?.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Slipknot
Wg ciebie Slipknot powinien być w innym dziale, wg mnie właśnie w tym. Szczerze mówiąc do tej pory żyłem w słodkiej nieświadomości, i myślałem że w Slipknocie jest dużo hardcore'owych elementów (wokale, szbkość, szczególnie na pierwszych albumach) i jak na moje ucho, dalej są, dlatego temat umieściłem tutaj. Nie wiem gdzie indziej mógłby być. Bo raczej do takiego Korna Slipowi daleko...
Hmm... a to ciekawe. Więc wyznacznikiem przynależności do danego gatunku (tutaj do hc) jest Twoim zdaniem szybkość? W takim razie wiele zespołów black metalowych jest ojcami chrzestnymi hc.
maquinas
Napisane:
11 cze 2007, 20:02
Źle się wyraziłem, chodziło mi raczej o charakterystyczny dla hc jednostajny rytm.
12 cze 2007, 07:36
Dla mnie to zgubna dyskusja niektórzy doszukują się w Slipknocie nawet Trashu...
Mimo to płyty Slipknot i Iowa najlepsze do tego genialny Joey Jordison i Corey Talor czyli wokalista z kurewsko silną przeponą.
_________________ Czy "give peace a chance'' ma jeszcze sens...?