forum HeavyMusic.pl

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę
1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 cze 2006, 11:51

TURBO to moja ulubiona polska kapela, więc rzucę tu paroma swoimi przymyśleniami. Jest to klasyka jakich mało, prekurskor naszego heavy metalu, a w latach osiemdziesiątych jeden ze "świętej trójcy" (obok TSA I KATA) polskiego ciężkiego grania. Pierwsze dwie płyty - "Dorosłe Dzieci" i "Smak Ciszy" to szybka muzyka mocno inspirowana wczesnym Iron Maiden. Trzeci album - "Kawaleria Szatana" stał się przełomowy dla polskiego metalu, prezentując doskonałą, jeszcze szybszą i bardziej agresywną odmianę muzyki heavy i stając się klasyką samą w sobie. Ale TURBO łoi jeszcze ostrzej - kolejny album "Ostatni Wojownk" (na zachodzie wydany jako "Last Warrior") to już rzeźnicki trash metal w pełnym tego słowa znaczeniu. Po wydaniu koncertówki "Alive" mamy zmianę pewną zmianę stylu - na "Epidemic" zespół gra trash w klimatach później kontynuowanych przez Acid Dinkers. Na albumach "Dead End" i "One Way" TURBO dotyka deathmetalowego extremum, po czym w 1991 roku zespół się rozpada. Po reaktywacji w 2000 roku nagrywa nieudany album "Avatar", nazbyt naznaczony nowomodnym graniem, ale już w 2005 powraca do tego, co robi najlepiej i wydaje doskonałą heavymetalową "Tożsamość".
Dla mnie TURBO to zespół - legenda. Bardzo mocno wpłynął na kształt polskiej sceny metalowej i pozostał jednych z najważniejszych kapel z tego kręgu. Grzgorz Kupczyk to najlepszy polski wokalista metalowy, a kunszt gitarowy Wojtka Hoffmanna też jest imponujący. Polecam TURBO absolutnie wszystkim miłośnikom ciężkiego grania, a szczególnie polecam legndarną płytę lat osiemdziesiątych - "Kawalerię Szatana"!

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 31 lip 2006, 00:30

Jolly Roger, często słyszę, że ludzie porównują Turbo do TSA, czy innych kapel z tego okresu. Dzisiaj jednak niekiedy tylko ktoś pamięta owe Turbo, a TSA niemalże wszyscy, w czym więc tkwi sedno popularności?

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 1 sie 2006, 22:06

W latach osiemdziesiątych Turbo wraz z TSA i Katem tworzyło "ÂŚwiętą Trójcę" polskiego metalu. Jednakże TSA, grając muzykę nieco mniej agresywną, za to bardziej przystępną dla przeciętnego słuchacza (Hard'n'Heavy), często gościło na falach radiowych i już wówczas stało się zespołem powszechnie znanym. Występowało na wielu festiwalach związanych ogólnie z muzyką rockową. Ogromna większość ludzi interesująca się szeroko pojmowaną muzyką wiedziała o istnieniu TSA i kojarzyła ich utwory. Natomiast Turbo, tworząc niezbyt przystępny dla ogółu ostry, szybki Heavy Metal stało się zespołem kultowym, ale jedynie w środowisku stricte metalowym. Raczej nie występowało na festiwalach muzycznych jako takich, lecz na tych związanych bardziej z mocnym graniem (Jarocin, Metalmania). Dla ówczesnych Metalheads był to czołowy zespół, jednakże w opinii przeciętnych słuchaczy muzyki zapisał się on co najwyżej kilkoma balladami, jak "Dorosłe dzieci" czy "Jaki był ten dzień?" (innych utworów, ze względu na moc i szybkość, radio nie puszczało). Dlatego obecnie w powszechnej świadomości TSA jest raczej znane, natomiast Turbo - ledwie pamiętane. Inaczej jednak jest w środowisku metalowym, gdzie oba zespoły cieszą się równym szacunkiem jako prekursorzy polskiego ciężkiego grania.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 16 lis 2006, 18:26

Bardzo llubie Turbo oraz Kat dobrze ze chocaiz prawdziwi metalowcy pamietaja o takich zespolach:)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 23 lis 2006, 22:54

Pierwszy raz Turbo usłyszałam z rok temu, przypadkiem tylko jedną piosenkę. I się stało, zapadło w człowieka i puścić nie ma zamiaru. Do tej pory nie znalazłam/zdobyłam nic, ale mi nie minęło. I chyba już się nie wyleczę... i nie chce.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 28 gru 2006, 09:51

Turbo? Mam ich dwa albumy... ale szczególnie miecie "Kawaleria Szatana". Wspaniały album... niestety więcej nie było mi dane słuchać... szkoda

Proszę, wejdźcie tylko.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 28 gru 2006, 12:23

Widziałem raz na żywo. Z płyt znam pobieżnie. Wolę CETI ;)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 19 sty 2007, 12:00

http://muzyka.onet.pl/10175,1467810,newsy.html ;)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 19 sty 2007, 13:37

swietny zespol, szkoda tylko ze troszkę zbłądzli..chociaz wsumie to zawsze byl zespół ktory podąrzał z nurtem muzyki ..kawaleria szatana miażdzy, ale polecam rowniez ostatnia plyte, mianowiscie tożsamość rowniez moja ulubiona do ktorej czesto wracam 8)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 19 sty 2007, 17:15

Cytuj:
polecam rowniez ostatnia plyte, mianowiscie tożsamość rowniez moja ulubiona do ktorej czesto wracam

Dziwne... mnie nie kręci wogóle...

Proszę, wejdźcie tylko.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 20 sty 2007, 21:30

Cytuj:
Dziwne... mnie nie kręci wogóle...

wiadomo gusta gustami , kazdy ma swoje , jednak sadze ze gdyby ten album ukazal sie w czasach kawalerii bylby wielkim hitem teraz mamy juz inne czasy no i jest jak jest :evil:

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 25 sty 2007, 22:25

"Kawaleria Szatana" rządzi

dostrzegłem polski ideogram, przedstawiający schematycznie kobiecy organ rodny. Artysta, już to świadom niskiej wartości obrazu, juz to wątpiąc w inteligencję odbiorcy, zabezpieczył się przed mylnym odczytaniem dzieła, opatrując je stosownym podpisem.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 23 lis 2007, 20:25

moze jestem heretykiem, ale za tsa nie przepadam, zeby dobitniej tego nie okreslac.
kat? kat jak kat. jest dobry i trzeba im to oddac.
za to turbo..... lubie bardzo, bardzo! z pierwszych plyt, reszty nie slyszalam. kiedys sie doopatrze. wpada w ucho, trafili w moj gust.
naprawde trudno o dobra polska kapele, a oni mi wcale nie przeszkadzaja ;)

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 11 gru 2008, 20:34

Turbo to jest właśnie to, czego lubię słuchać. A "Ostatni wojownik" jest dla mnie krążkiem wręcz genialnym. Te wokale mają w sobie jakąś energię. Zespół, który znacząco przekonał mnie do polskich muzyków.

Offline Zobacz profil

PostNapisane: 2 sty 2009, 12:22

W zasadzie bardzo lubię Dorosłe Dzieci, Kawalerię Szatana i Ostatniego Wojownika. Reszta już tak na mnie nie działa. Na pewno jeden z najważniejszych polskich zespołów metalowych a Kupczyk to jeden z ważniejszych wokalistów (ale za zaśpiewanie soundtracku do Pokemona trochę w moich oczach zmalał :lol: )

Offline Zobacz profil

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę
1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1